pancar turşusu


Kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır? İhtiyaç miktarı kadar pancar alınır, dilimlenir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Önemli olan, pancarı dilimlerken aynı kalınlıkta ve aynı boyda olmasına dikkat etmek gerekir. Haşlanmış pancarın kabuğu soyulur ve soğumaya bırakılır. Pancarın haşlama suyuna belirli miktarda kaya tuzu, şeker, sirke konur ve karıştırılır. Pancar turşusu yapılırken malzemelerin belirli ölçüleri vardır. Örneğin; bir kilo pancar için kullanılacak malzeme miktarları bellidir. Kullanılacak pancar ağırlığına göre, malzemeler tedarik edilir ve turşu yapımına geçilir.

1 Kilo kırmızı pancar ile turşu yapımında 1 litre su, 100 gr. sirke, 30 gr. salamura tuzu, 10 gr. toz şeker, 10 gr. sarımsak kullanılır. Bu malzemelerin yanında isteğe göre, fermentasyon için 5 tane nohut kullanılır. Turşunun tat ve aroması için, 5 tane karabiber ve 5 tane karanfil kullanılır. Verdiğim bu malzemelerle yapacağınız kırmızı pancar turşusunu yaparsanız, 5 gün bitiminde turşuyu yemeye başlar ve çok memnun kalırsınız.

Pancarı yıkayın ve saçaklı tarafını kesin atın. Pancarı yıkayın, soyun veya kabuklu bırakın. Pancarı kabukları ile haşlarsanız pancar suyu daha kıvamlı ve renkli olur. Haşlanmış pancarın kabuklarını soymak çok kolay. Pancarı dilediğiniz şekilde dilimleyin ve aynı boyda olmasına dikkat edin. Dilimlediğiniz pancarı tencereye alın ve üzerine soğuk suyu ilave edin. Tencereyi fokur fokur bir defa kaynatın. Ateşi iyice kısın ve tencere kapalı olarak pancarı yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bu süre 35-40 dakikadır. Süre sonunda pancar dilimlerine kürdan batırın. Kürdan rahat girip çıkıyorsa, ocağı söndürün.

Ardından pancar dilimlerini kevgir kepçe ile bir kaba alın ve ılımasını bekleyin. Peşinden dilimleri soyun. Hazırladığınız pancar ve pancar salamurası 3 kilo ise, 5 litrelik pet veya cam kavanoz işinizi görür. Hazır olan malzemeleri kavonaza doldurun ve ağızını kapatın, turşunun olgunlaşmasını bekleyin. Unutmadan söyleyeyim, sarımsak dişlerini soymadan önce bıçağın düz yüzeyini üzerine koyun ve elinizle bastırın ki, sarımsak dişi çatlasın. Çatlamamış sarımsak dişlerini kavanoza koymayın. Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

peynire tuzlu su nasıl yapılır

kuşbaşı et haşlama

düdüklüde kuşbaşı et haşlama

donmuş balık nasıl çözülür