van balığı (inci kefali) nasıl yapılır


Evde van gölü balığı nasıl yapılır? Diğer adı inci kefali olan van gölü balığı, elimizde iki şekilde bulunur. Balık ya tazedir, ya da salamuradır. Van gölü balığı tazesi olsun, tuzlaması olsun her ikisi de yağ içinde unlanarak kızartılır. Bunun dışında; ızgarada, mangalda, fırında ve tandırda pişirilir. Van balığını pişirmek için seçenek bol. Van balığı, kızartıldıktan sonra üzerine sarımsaklı domatesli sos ilave edilirse, tadı mükemmel olur. Van balığının diğer balıkalardan tek farkı; balığın tazesi tuzu çok sever. Balığı ne kadar tuzlasanız, tuza doymaz.

Van balığının üzerinde çok zayıf pulu bulunur ve bıçağın ucu ile çabucak kazınır. Karnı yarılır, içi çıkartılır atılır. Bol su ile yıkanır ve irilerinin her iki yüzeyine çapraz kesik atılır. Üzerine ve içine bol tuz serpilir, una bulanır ve orta ateşin bir tık üzerinde kızgın yağda kızartılır. Bazıları, van balığını una bularken unun içine de tuz serper. Yani, van balığı tuza doymaz. Salamura van balığı, yani tuzlanmış olanı ise, akşamdan soğuk su içine konur. Sabah süzülür ve temizlenerek pişirilir.