kelle pişirme
kelle pişirme
Evlerde kelle ocak üzerinde tencere içinde veya düdüklü tencerede pişirilir. Şehirlerde yaşayan insanlar kelle ihtiyacını ciğerci dükkanlarından (yani, sakataçılardan) temin ederler. Ciğercide satılan genelde kuzu kellesidir ve kibarca kuzu başı denir. Kuzu kellesini ciğerciden aldığınızda derisi yüzülmüş, çeneleri açılmış ve beyin üzerine bir satır darbesi indirilmiş olur. Zaten sakatatçılar işlerini iyi yaparlar, siz söylemeden kellenin burun kısmını da keserek, kelleyi hazır pişirme durumuna getirirler. Size düşen, kelleyi güzelce yıkayıp, suyunu süzdükten sonra pişirmektir.
düdüklü tencerede kelle pişirme
Kullandığım düdüklü tencere; 7 litrelik Kayseri yapımı, Termo marka eski model contalı düdüklü tenceredir. Düdüklümün birde 8 litreliği var, ihtiyaç duyduğumda onu kullanırım ve çok memnunum. Düdüklüyü yapacağım yemeğin özelliğine göre; ocağın normal ateşinde veya çok kısık ateşinde kullanırım.
Düdüklü Tencerem
Her evde bulunan, doğal gazla çalışan dört gözlü mutfak ocağım var. Yemeklerimin tamamını ocağın en büyük gözünde (düğmesini çevirerek çeşitli alev ayarlarında) yaparım. Düdüklüde kelle'yi ocağın büyük gözünde yarım alev ayarında yaptım. Ben bu alev ayarına, alta resimde görüldüğü şekline, normal ısı diyorum. Yani, ocağın büyük gözünü yaktığınızda, gördüğünüz alevi düğmeyi sola döndürerek yarıya düşürüyorsunuz.
Bu Yemekte Kullandığım Ocak Alev Ayarım
Kullandığım Malzemeler
- 1 tane temizlenmiş kuzu kellesi
- 2 litre soğuk su
- 1 çorba kaşığı tuz
- düdüklüde kelle pişirme süresi 40 dakika
Pişirme Yöntemim
- düdüklüye kuzu kellesini koydum
- üzerine 2 litre su ve 1 çorba kaşığı tuz ilave ettim
- ocağın büyük gözünü yarım ısı seviyesine ayarladım
- düdüklünün kapağını kapattım
- buhar çıkmaya başlayınca, düdüğünü taktım
- düdüğü ötmeye başlayınca, saat'a baktım
- ve 40 dakika sonunda ocağı söndürdüm
- düdüklüyü musluğun altına tuttum ve soğuttum
- ardından açtım, ne güzel değil mi?
- siz de yaparsınız