kelle ile yapılan yemek çeşitleri


kelle ile yapılan yemek çeşitleri
  • Küçükbaş ve büyükbaş hayvan kellesiyle yapılan çeşit çeşit yemek vardır. Kelle yemek yapımında tek başına kullanıldığı gibi; bazen, diğer sakatat çeşitleriyle ortak kullanılır. Özellikle kuzu kellesi, koyun kellesi, koç kellesi ve keçi kellesi halkımız tarafından daha fazla tüketilir. Büyükbaş hayvan kellesi, bir bütün olarak yemek yapımında kullanılmaz. Örneğin; dana kellesini ele alırsak, dana kellesinin yanağında bulunan yanak eti, dana beyni ve bir bütün olarak dana dili ayrı ayrı yemek yapımında kullanılır.

kelle yemekleri
  • Kelle fırın yemekleri, kelle tencere yemekleri ve kelle düdüklü tencere yemekleri olarak sınıflandırabiliriz. Kelle fırın yemeklerini ayrı tutarsak, pişirme yöntemi olarak kelle tencere yemekleri ve kelle düdüklü yemekleri aynıdır. Kelle tencerede geç pişer ve fazla vakit alır. Düdüklü tencerede böyle bir sorun yoktur, kelle yemekleri düdüklünün özelliğine göre; farklı  sürelerde pişsede, tencereye göre kelle yemekleri daha çabuk pişer.

kelle yemek tarifleri
  • Küçükbaş hayvan kellesi kullanılarak kelle haşlama, fırında kelle kızartması, fırında kelle paça çorbası, sade kelle çorbası, terbiyeli kelle çorbası, terbiyeli kelle paça çorbası, sade kelle paça çorbası çeşitleri yapılır. Ayrıca, kellenin içinden çıkarılan çiğ beyinle veya haşlanmış kelleden çıkarılan pişmiş beyninle beyin salatası yapılır. Haşlanmış dil sıcak veya soğuk olarak yenir.  Büyükbaş hayvan kellesinden çıkarılan beyinle beyin salatası, dili ile dil çorbası veya dil söğüş yemeği yapılır. Birde kelleden çıkarılan et ile, dana kelle çorbası, baş eti haşlaması ve baş etinin kıyma yapılarak baş eti köftesi yapılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

peynire tuzlu su nasıl yapılır

kuşbaşı et haşlama

düdüklüde kuşbaşı et haşlama

donmuş balık nasıl çözülür