yemek yapmanın püf noktaları


  • Yemek yapmanın incelikleri, sırları veya püf noktaları ne derseniz deyin, bu söylemler yemek yapmanın kurallarından söz eder. Üste ki resimde gördüğünüz boncuk ayşe fasulyesinin su verme aşamasında ki, hali. Klasik yemek yapma inceliklerini, boncuk ayşe fasulyesi yemeği üzerinden (bidiklerimi) sizlerle paylaşacağım; yararlı olursam ne mutlu bana.

  • Tencerede zeytinyağlı boncuk ayşe fasulyesi yapmak için; ocak, tencere, boncuk ayşe fasulyesi, yemeklik yağ, soğan, salça, domates, tuz ve su gerekir. Fasulye çeşitleri diğer sebzeler gibi çabuk pişmez, özellikle de normal tencerelerde geç pişer. Düdüklü tencerelerde pişirilen taze fasulyeler için böyle bir sorun yok.

  • 1/2 Kg. ağırlığında boncuk ayşe fasulyesi tencerede nasıl pişirilir? 1/2 kg. ila 1 kg. arası taze fasulye pişirmek için 2 su bardağı su kullanılır, bu yemeğin kesin kuralı. Diğer malzemeler damak zevkinize göre artırılabilir veya azaltılabilir. Bu tamamen ailenizin damak zevkine kalmış bir şey, buna siz karar vereceksiniz.

  • Yemeğimizi tencerede yapacağımıza göre; tabanı kalın tencereye ihtiyacımız olacak. Yakıttan tasarruf için, malzemeler oda sıcaklığında olacak. Örneğin; buzdolabından fasulye ve domatesi çıkarıp yemekte kullanmıyacağız. Yemkte kullanacağımız bütün malzemelerin ön hazırlıklarını önceden (sıcak su dahil) yapacağız.

  • İçinde yemek yapacağımız tencerenin tabanı, mutfak ocağımızın gözünden büyük olacak. Tencereyi ocağa koyduğumuzda, yemek yapmaya başlamadan önce; yüksek ısıda ısıttıktan sonra kullanacağımız yağı, tencereye ilave edeceğiz ve ocağın ısısını düşüreceğiz. Yemekte kullanacağımız yağ, soğan, salça ve domatesi düşük ısıda kavuracağız.

  • Yemek yapımı sırasında, yemek içerisine  sonradan bir şey ilave (yemeğe su verme dahil)   ettiğimizde ocak ısısını yükselteceğiz. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, ocak ısısını tekrar eski konumuna getireceğiz. Yemeğe su verdikten sonra kesinlikle içerisine kaşık, kepçe gibi aletlerle müdahale etmiyeceğiz. Bazı yemekler pişirilme moduna geçtiğinde, kesinlikle tencere kapağını meraklılara açtırmıyacağız.

  • En önemli konu ise, ağır ateşte (yani ocağın en kısık ayarında) pişirilen yemeğin ocak ayarı çok önemli. Bu da ocağınızın fabrikasyon gaz ayarıyla ilgili bir konu. Ocağınızın en büyük gözü  en kısıkta, yani; gaz ayar düğmesini tamamen sola dayandırdığınızda, 15 dakika içerisinde tencerede kaynayan  bir çay bardağı (100 ml.) suyu  buharlaştırıp yok etmiyorsa, şanslısınız. Eğer bu süreye ulaşmadan suyunuz buhar olup uçuyorsa, şanslı değilsiniz.

  • Böyle durumlarda ocak gaz ayarının tekrar ayarlanması icab eder. Fakat bu zor iştir, gazı ayarlayan insanın da yemek pişirmeden analaması gerekir. Size düşen ise, yemeği ocağın en kısık ayarında pişireceğinizin yolunu bulmaktır. O da şöyle yapılır: Tencere kapalı yemek pişerken, tencere kapağı arasından çıkan buharın tazyikle değil, kendi halinde çıkana kadar gaz ayar düğmesini kapatma yönüne dödürmenizdir. Bu işlem, özellikle pilav yaparken çok önemlidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

peynire tuzlu su nasıl yapılır

kuşbaşı et haşlama

düdüklüde kuşbaşı et haşlama

donmuş balık nasıl çözülür