elicek mantar kavurması


Tereyağlı elicek mantar kavurması yapımı: Elicek mantarı değişik yörelerde farklı isimle anılır. Elicek mantarının yaygın isimi, kanlıca mantarıdır. Diğer isimleri ise, çintar mantarı ve melki mantarıdır. Elicek mantarı diğer yenilebilir mantar çeşitleri gibi, çeşitli yemek yapımında kullanılır. Elicek mantarı ile tencere ve fırın yemekleri yapılır. Soğanlı veya sade olarak tavada elicek mantarı kavurması, fırında elicek mantarı kızartması, tencerede soğanlı, biberli domatesli elicek mantarı yahnisi bu yemeklerden başlıcalarıdır.

Elicek mantarı tavada nasıl kavrulur? Elicek mantarı daha çok taze olarak kullanılır. Kartlaşmış olanları ise, haşlanarak kullanılır. Taze elicek mantarının kök kısmı kesildikten sonra mantarlar yıkanır. Ardından irice doğranır. Mantar miktarına göre tavaya tereyağı konur ve içinde mantarlar kavrulur. Kavurma işlemi bittikten sonra tuz ile tatlandırılarak, yenir. Mantarı soğanla kavurmak isterseniz; soğanı kavurduktan sonra, doğranmış elicek mantarı ilave edilir ve kavrulur.